Wat u moet weten over steuren!

Artikel 5 van 10

Steuren zijn erg gevoelig voor een slechte waterkwaliteit.
Het water moet schoon en helder zijn, maar vooral zuurstofrijk en met een flinke stroming.
Een krachtig filtersysteem is dus zeker op zijn plaats. 


De temperatuur mag niet hoger komen dan 24 gradenCelcius.
Voor karpers en andere vissen is dit niet zo'n probleem, maar bij dergelijke temperaturen wordt het zuurstofgehalte erg laag en de (Siberische) steur, de naam zegt het al, is zulke tropische temperaturen niet gewend.

Met hun primitieve kieuwen kunnen ze maar weinig zuurstof opnemen. Als de temperatuur boven de 21 graden  komt, is een extra zuurstofpompje gewenst. De pH is ideaal tussen de 7.0 en 7.5 

Slangewortel (Calla Palustris) is giftig voor steuren.
Er bestaan waarschijnlijk meer planten met toxische stoffen waar ze gevoelig voor zijn, maar hierover is nog niet veel bekend. Zelfs de miniemste hoeveelheid nitriet en ammoniak zijn zeer slecht en vergiftigingsverschijnselen kunnen zich al voordoen als steuren in de (modder) bodem wroeten door opstijgende gasbellen.
Bij vergiftigingsverschijnselen hangt de steur levenloos in een bocht.


Steuren kunnen ook slecht tegen sommige medicijnen en anti-alg middelen.
Raadpleeg voor gebruik altijd een vakman. Sabbactisun en Parazoryne zijn veilig voor steuren. Zout aan het water toevoegen is ook geen enkel probleem. 1 gram per liter permanent is aan te bevelen.

Als een steur gestresst is, gaat hij op zijn rug drijven.
Als dit gebeurt, is het hoog tijd om te kijken wat de oorzaak kan zijn!!
(waterkwaliteit/temperatuur, te weinig voedsel, etc).


Ingevallen ogen zijn een teken van verzwakking.

Als een steur een verdikte buik heeft en moeite heeft met duiken 
Dan heeft hij met het eten teveel lucht binnengekregen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat hij probeert drijvend voer van de oppervlakte te nemen. Vaak kan de steur via natuurlijke weg de overtollige gassen kwijtraken, maar indien dit niet lukt en hij aan de oppervlakte drijft, moet men een massage toepassen.

Men houdt hiervoor de steur vast onder water, met zijn neus omhoog naar de wateroppervlakte. Masseer voorzichtig met de duim over de buik omhoog naar de bek toe. De steur kan tegenspartelen en kan zijn kieuwen en bek dichthouden, maar indien dit enige minuten doorgaat zal hij toch moeten ademhalen en als het lukt ziet u luchtbelletjes uit zijn bek komen.


© 2007 - 2024 G&D Koi | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel